Alus ir maistas: skonių deriniai

Maistas ir teisingai pasirinktas alus – puikus duetas. Ieškant tinkamų derinių, svarbu įvertinti tiek alaus, tiek maisto sudėties, tekstūros ir aromato ypatybes. Alus gali pabrėžti maisto savybes arba sukurti kontrastingą skonį. Tačiau ar žinote, kokios yra pagrindinės alaus ir maisto derinimo taisyklės bei kokį maistą reikia rinktis, norint atskleisti subtiliausius alaus poskonius?

Nusistatyk tikslą

Ieškant geriausių derinių, visų pirma reikia įvertinti, kokie pasirinkto alaus ir maisto skoniai yra stipriausiai jaučiami. Tik susipažinus su dominuojančiais ingredientais, galima nuspręsti, kokį vaidmenį skonių duete atliks alus. Jis gali tradiciškai pabrėžti ir papildyti patiekalą arba priešingai – sukurti kontrastą ir išryškinant abiejų ingredientų ryškiausius, skirtingus skonius bei sukurti tinkamą derinį.

Pažink pagrindines taisykles

Jeigu norite, kad maistas ir alus vienas kitą papildytų, rinkitės alų, kuris turi panašius dominuojančius skonius kaip ir maistas. Pavyzdžiui, lengvas, skaidrios konsistencijos „Kauno šviesusis” alus puikiai dera su salotomis, užkandžiais bei lengvais daržovių užtepais. Tuo tarpu „Savas Kaunas tamsusis klasikinis”, intensyvios spalvos ir skonio alus su tiršta puta, tinkamas pasirinkimas su mėsos troškiniais ar grill patiekalais. Jeigu tikslas drąsesnis – sukurti kontrastuojantį derinį, tuomet svarbu pasirinkti stiprius, tačiau vienas kito neužgožiančius skonius. Pavyzdžiui, tamsiai rudos spalvos „Geros progos“ alaus, pasižyminčio elegantišku apynio aromatu, derinimas su šokoladiniais desertais. Arba klasikinio „Burmistro Pale Ale“ derinys su sūriais patiekalais, kurie subalansuotų alaus kartumą.

Eksperimentuok su Kauno alumi 

Kauno alus savo klientams siūlo skirtingo skonio, spalvos ir tekstūros alaus rūšis, paruoštas pagal klasikinę alaus gamybos technologiją, todėl eksperimentuoti ir surasti sau labiausiai patinkantį maisto ir alaus derinį gali kiekvienas.

Pavyzdžiui, tiems, kurie renkasi klasikinės tamsiai rudos spalvos alų „Senasis Porteris“ su lengvomis karamelės, apynių, juodojo šokolado bei greipfrutų natomis, rekomenduojame ragauti puskietį sūrį ar ant griliaus keptas daržoves. Mėgstantiems itališkus patiekalus, tokius kaip picos ar makaronai, siūlome rinktis „Burmistro kartusis šviesusis” alų su lengva puta bei švariu apynių aromatu. Tiems, kuriems patinka imbiero poskonis, rekomenduojame rinktis “Burmistro šviesusis su imbieru” ir skanauti jį kartu su brusketomis, pagardintomis lengvais daržovių užtepais. Vertinantiems drumstą alų su standžia puta ir aliejiška tekstūra, siūlome derinti Kauno nefiltruotą alų su griliuotom daržovėmis bei paukštienos patiekalais, o mėgstantiems tradicinius lietuviškus užkandžius, vertėtų rinktis gintaro spalvos “Sherloch Holmes” anglišką elį.

Tikimės, kad trumpa apžvalga padės geriau suprasti alaus ir maisto derinimo taisykles, ir linkime degustuoti, eksperimentuoti ir ieškoti sau labiausiai patinkančių, netikėtų skonių derinių.